Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΚΕΠΑ: ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ - ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ


Ανακοίνωση 19-02-2012

 ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΤΖΑΝΗ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Δημοτικής Επιχείρησης, που επιβλήθηκε από τις υπογραφές που συνέλεξε η Αντιπολίτευση, αποτέλεσε μια χαμένη ευκαιρία να χαραχτεί ένα σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση της Επιχείρησης. 
Η Δημοτική Αρχή μπορεί να "δεσμεύτηκε" για την στήριξή της, αλλά δεν την συνόδευσε με κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Ταυτόχρονα η συζήτηση έφερε στην επιφάνεια αλήθειες που ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής έκρυβε η και διαστρέβλωνε, κατηγορώντας συνήθως τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και κάθε πλευρά, προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, την ολιγωρία του και την αδυναμία του.
 Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά:

  •      Αποκαλύφτηκε ότι ενώ το χρέος των τεσσάρων Δημοτ.Επιχειρήσεων που προυπήρχαν ήταν σις 31-12-2010  700.000 ευρώ, σήμερα το χρέος της ενιαίας πια Επιχείρησης είναι 2.200.000 ευρώ! Ποιός άραγε ευθύνεται για αυτό;
  •      Αποσαφηνίστηκε ότι το συνολικό χρέος μισθοδοσίας έχει ανέλθει στις 750.000 ευρώ, αφού εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο! Παρ όλα αυτά δεν υπήρξε κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους, καμιά δέσμευση. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και ουσιαστικά σημείωσε ότι καλύτερα απλήρωτοι, παρά άνεργοι! Πρόκειται αναμφίβολα για πρωτοποριακή θέση ενός αντιμνημονιακού, αγωνιστή για τις ανάγκες του προφίλ του Δημάρχου.
  •        Η Επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί δίχως διετές πρόγραμμα, δίχως χρηματοδότηση από τον Δήμο, δίχως Ισολογισμό του 2011, δίχως Προϋπολογισμό για το 2012, δίχως απόφαση για έλεγχο από ορκωτούς λογιστές των χρήσεων του 2011, δίχως συγκροτημένο Διοικητικό Συμβούλιο, με διαλυμένο Λογιστήριο, παροπλισμένα πολύτιμα στελέχη της  και με πληρωμές έξω από κάθε διαδικασία προληπτικού ελέγχου. Για όλα αυτά δεν ειπώθηκε τίποτα, δεν υπήρξε καμία δέσμευση.
Δεν χρειάζονται παραπάνω στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί η οριακή θέση της Επιχείρησης με όλες τις δυνατές παρενέργειες στην κοινωνική , πολιτιστική, αθλητική δραστηριότητα του Δήμου και τους εργαζόμενους. Αυτή την ώρα χρειαζόταν ένα σχέδιο επεξεργασμένο με σοβαρότητα και ευθύνη και τέτοιο δεν πρόκυψε από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο και ο κύριος Τζανής ας μην ψάχνει εναγωνίως άλλοθι σε γενικές καταστάσεις, στον ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ και στην κακή του μοίρα για να καλύψει τα καταστροφικά αποτελέσματα της πρόχειρης, στο πόδι, ανεύθυνης πολιτικής του. Τα πράγματα, δυστυχώς για αυτόν, είναι πολύ καθαρά και αποσαφηνισμένα.

Σ' αυτές τις συνθήκες η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θα προσπαθήσει με προτάσεις, ιδέες και παρεμβάσεις να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς να προτείνει εύκολες λύσεις, χωρίς να ωραιοποιεί τις καταστάσεις  και χωρίς να δίνει ψεύτικες ελπίδες. Η λύση προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από τον Δήμαρχο, με επίδραση στα οικονομικά και του Δήμου, μεθοδικές κινήσεις, εξορθολογισμό της Επιχείρησης, αντιμετώπιση των σοβαρότατων εκκρεμοτήτων που αναφέρουμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα κρίνεται η έκταση και η ποιότητα των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων του Δήμου και αυτό αποτελεί μείζον θέμα προσφοράς προς την κοινωνία. Με αυτή την αντίληψη προσεγγίζουμε τα προβλήματα. Με αυτή την αντίληψη θα πορευτούμε και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε, όπως πράξαμε και μέχρι σήμερα.