Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΚΕΠΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ




 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ , 26 -10 – 2012

Α.    Πάνω από ένα χρόνο ζούμε μία τραγωδία. Η Δημοτική Επιχείρηση έχει οδηγηθεί συνειδητά σε οικονομικά και λειτουργικά  αδιέξοδα ,  με τους εργαζόμενούς της να παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι επί μήνες χωρίς να βλέπουν καμία προοπτική και να έχουν ξεπεράσει κάθε όριο απόγνωσης.

Υπεύθυνοι για αυτή την πορεία και την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση είναι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή στο σύνολό της. Η εξήγηση αυτής της κατάληξης  δεν χρειάζεται πολύ διερεύνηση. Από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα η Επιχείρηση δεν έχει επιχορηγηθεί ούτε με ένα ευρώ! Επρόκειτο για ξεκάθαρη πολιτική επιλογή. Η επίκληση της μη ύπαρξης του 2ετούς αποτελούσε απλά ένα άλλοθι. Αυτή η επιλογή και το παιχνίδι των καθυστερήσεων επιδείνωσαν την κατάσταση και οδήγησαν την Επιχείρηση ουσιαστικά στο κλείσιμο, με τεράστιες παρενέργειες στην πολιτιστική – αθλητική – κοινωνική δραστηριότητα του Δήμου και με την δημιουργία ενός χρέους που ξεπερνά τα 3.5 εκ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις μας

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ έκανε παρεμβάσεις με κάθε τρόπο και με διαρκείς προτάσεις για να αποτρέψει αυτήν την καταστροφή. Παρέμβηκε τόσο  στο Δ.Σ της Επιχείρησης με τις  πρωτοβουλίες  του Ζαχαρία Ζούπη και του Τάσου Γκιόκα, όσο και με συνεχείς προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρέμβηκε με ανακοινώσεις, δηλώσεις του επικεφαλής της και καταγγελίες. Δυστυχώς κανένας από την Διοίκηση τυ Δήμου δεν άκουγε. Το αποτέλεσμα είναι η κατάρρευση της Επιχείρησης.

Σήμερα βρισκόμαστε στην επομένη μέρα. Χρειάζονται πρωτοβουλίες άλλου τύπου. Άποψή μας είναι ότι η Επιχείρηση σωζόταν. Δυστυχώς όμως οι επιλογές ήταν άλλες. Τώρα τολμούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω Σχέδιο Απόφασης που θεωρούμε ως αναγκαστικό μονόδρομο για να ξεφύγουμε από το τέλμα.

Β. ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-          Η σημερινή κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης για την οποία έχουμε συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο κατ’ επανάληψη δεν αφήνει περιθώρια πολλών επιλογών. Ως μοναδική και αναγκαστική λύση προβάλλει πια η λύση της Δημοτικής Επιχείρησης και το πέρασμα στον Δήμο όλων των δράσεων, λειτουργιών  και το προγραμμάτων της με το πέρασμα όλων των εργαζομένων της στον Δήμο.

-          Ο Δήμος έχει την πολιτική και ηθική υποχρέωση να αναλάβει όλο το χρέος  της Επιχείρησης που αφορά μισθοδοσία, οφειλές στην Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και φορείς του δημοσίου. Για τα άλλα χρέη θα πρέπει να αποφανθεί ειδική επιτροπή που θα αποφανθεί για την αναγκαιότητα να τα αναλάβει και αυτά ο Δήμος.


-          Την υλοποίηση της λύσης, τα διαδικαστικά και ουσιαστικά ζητήματα που θα χρειάζονται χειρισμούς αναλαμβάνει Διαπαραταξιακή Επιτροπή, στην διάθεση της οποίας θα βρίσκεται ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες και τεχνοκρατικά στελέχη... Η επιτροπή θα εργάζεται παράλληλα και σε συνεργασία με το Δ.Σ της Επιχείρησης. Την σύνθεση της Επιτροπής καθορίζει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο.

-          Ως άμεσες και εντελώς απαραίτητες κινήσεις θεωρούμε
1 . Την παρέμβαση προς την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να διασφαλιστεί η έγκριση των θέσεων δασκάλων των καλλιτεχνικών τμημάτων και των γυμναστών των αθλητικών ακαδημιών
2. Την παρέμβαση προς την Διοίκηση του ΟΑΕΔ για να διασφαλιστεί η συνέχιση του Προγράμματος των ΑΜΕΑ και να μην έχουμε μονομερή, αιφνιδιαστική λύση του Προγράμματος, όπως είχε απειληθεί.

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣ